Nerodič

Nerodič

Nerodič – šest příběhů, šest podob rodiny

Dokumentární film Jany Počtové s názvem Nerodič má silné téma, které se týká každého z nás a které každý z nás řešil, řeší nebo bude řešit. A možná i několikrát. Rodina měla vždy jasnou podobu – přeci máma, táta a děti. Dnes už má rodina až překvapivé množství různých jiných podob. A stále více lidí si klade otázku, která odporuje našemu nejzákladnějšímu instinktu . . . zda se vůbec stát rodičem.

Kolik podob může mít dnešní rodina? Jakou rodinu chceme? A chceme ji vůbec? Dokumentaristka Jana Počtová natočila intimní sondu do rodičovství a partnerství dneška. Film Nerodič ukazuje šest různých příběhů, šest názorů na rodičovství a s nimi šest různých forem rodin. Někdo z nich se pro své pojetí rodiny rozhodl, někdo k ní postupně došel, pro někoho nebyla jiná volba a někomu to prostě nevyšlo. Někdo by to možná udělal jinak, jiný si stojí za svým, někdo je šťastný a jiný zas frustrovaný. Všichni ale svým příběhem zastupují řadu jiných příběhů a rodin, které jsou těm jejich podobné. „Proč se mi rozpadla rodina?“, „Seženu otce ke svému dítěti?“, „Zvládneme to v patchwork rodině?“, „Proč mít vůbec děti?“, „Nezbylo mi nic jiného, než si děti adoptovat.“, „Jsme ženy a právě spolu čekáme třetí dítě.“ Nerodič není o známých lidech nebo známé cause, je „pouze“ o nás.

Režisérka Jana Počtová se ve svých filmech dlouhodobě zabývá mezilidskými, partnerskými nebo rodinnými vztahy. Nerodič volně navazuje na celovečerní snímek Generace Singles, který se v roce 2011 stal 2. nejúspěšnějším dokumentem roku, obdržel Cenu spolku kinařů, cenu na festivalu Finále Plzeň a účastnil se také řady zahraničních festivalů.

Délka akce: 80 minut
Rok výroby: 2017
Datum lokální premiéry: 21. září 2017

Informace o akci a jejím konání

Režie: Jana Počtová